Fesztivál

Kovács Zalán László

fesztiváligazgató

Dr. Prof. Kásler Miklós

fővédnök

Vásáry Tamás

védnök

Bábel Klára

utazó nagykövet

Pitti Katalin

utazó nagykövet

Rohmann Ditta

utazó nagykövet

Medveczky Ádám

fesztiváldíj kuratórium elnöke

Kamp Salamon

fesztiváldíj kuratórium tagja

Madarász Iván

fesztiváldíj kuratórium tagja

Márta István

fesztiváldíj kuratórium tagja

Becze Szilvia

fesztivál arca

Koltay Anna

műsorvezető

Több száz koncert több mint száz településen

2020. március 16-22. között idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre Johann Sebastian Bach születésének évfordulója alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivál. Tíz nap, amikor Budapesten és több városban, határainkon belül és kívül, a kultúra Bach zenéjével szólít meg tízezreket, úgy a hangversenytermekben, mint a templomokban, iskolákban, kórházakban, aluljárókban és köztereken.

2015 - A kezdetek

A Bach Mindenkinek programsorozat 2015-ben azzal a céllal jött létre hogy Johann Sebastian Bach dallamain keresztül mindenkivel megismertesse a zenei kultúránk sokszínűségét és végtelen szépségét.  A társadalmi szerepvállalás félnapos budapesti programként kezdődött, amely a fellépők sokaságának önkéntes csatlakozásával már a Kárpát-medencén is túlmutató fesztivállá nőtte ki magát.

A fesztivál 2019-ben

Johann Sebastian Bach csodálatos, lélekemelő zenéjét a legszélesebb közönséghez eljuttató hazai rendezvénysorozat, a Bach Mindenkinek Fesztivál öt esztendő alatt, 2019-re hazánk legnagyobb, legkiterjedtebb komolyzenei fesztiváljává fejlődött. A legszerényebb becslés szerint is közel 50 ezres fesztiválközönség előtt játszottunk. Büszkék vagyunk arra, hogy a Kórházszövetség kérését teljesítve számos egészségügyi intézményben is tarthattunk koncerteket, ezen felül még börtönökbe is vittünk missziós hangversenyt.

A határokon belül és túl, 71 Kárpát-medencei településen, idén már több, mint 400 koncertet tartottunk a nagy komponista – Beethoven szavaival élve „minden zeneszerzők ősatyja” – születésének hetében. A koncertek jelentős részét hazánk legkiemelkedőbb komolyzenészeivel vittük közönség elé. Elnyertük a Magyar Fesztiválszövetség nívódíját is. Fővédnökünk Dr. Kásler Miklós professzor úr, az Emberi Erőforrásokért, s ekként a Kultúráért is felelős miniszter, a zenei védnökünk pedig a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas zongoraművész, Vásáry Tamás.

Idén is nagyszerű élményekben részesülhettünk a koncertjeinken fellépő több tucat Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima Díjas művész és a kiemelkedő tudású zenekarok jóvoltából. (Csak néhány példa a rangos fellépőkből: Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Medveczky Ádám, Perényi Miklós, Hegedűs D. Géza. Az együttesekből: az Állami Operház Zenekara, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Debreceni Kodály Kórus és Kodály Filharmónia, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, valamint a Bach hazájából érkezett német nagyzenekar, a Polizeiorchester Bayern... és természetesen folytatni lehetne még a sort...)

A felsoroltakon kívül, a hazai koncertjeinken a Bethesda Korház Alapítványának helyet és nyilvánosságot biztosítottunk, hogy egy új, a gyermekek gyógyulását nagyban elősegítő, ultramodern lélegeztető berendezésre adományokat gyűjthessenek. Az adományok révén megnövelt összegből vásárolt lélegeztető gép januárban már használatban áll.

Nagyon hálásak vagyunk a sajtónak is, kiemelten az MTVA és a Mediaworks teljes csapatának, akik révén országos szinten is kiváló volt a médiavisszhangunk.

A fentiek együttállása tette lehetővé, hogy a Bach Mindenkinek Fesztivál más nagy komolyzenei rendezvénysorozatokhoz képest, méretében és jelentőségében is növekedni tudjon. Fesztiválunk alapvető célja, hogy a Kárpát-medence teljes magyar lakosságához minél közelebb vigyük, valamint legszélesebb körök számára elérhetővé tegyük a lelket felemelő zene élményét és kultúráját. Ez a cél csak segítség révén tudott ilyen mértékben és művészi színvonalon megvalósulni.

Bach Mindenkinek Fesztivál 2020

A 2019. márciusi Bach Mindenkinek Fesztivál rendkívüli elismertségének energiájával és lendületével folynak a 2020-as programjaink előkészületei. A Kárpát-medence határain is átlépve, a szórvány magyarság körében is nagyszámú településen kívánjuk összesen több mint 100 településen a programjainkra invitálni a közönségünket. A zeneművészet magasan jegyzett szólistái, zenekarai és kórusai koncerttermekben, templomokban, kórházakban és szabadtéri helyszíneken egyaránt fellépnek, hasonlóképpen szerepet vállalnak templomi kórusok, zeneoktatási intézmények hallgatói és további művészek. A mindig ingyenes programokon résztvevő közönségnek pedig lehetőséget biztosítunk, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítványt támogathassák. A jótékonysági, szociális vonulathoz tartozik, hogy a Magyar Kórházszövetséggel kötött megállapodásunk alapján a gyógyulásra várókhoz számos egészségügyi intézménybe viszünk minikoncerteket. Végül, de nem utolsósorban a fesztivál eseményei között megtalálhatóak lesznek gyermek és családi programok, számos templomi koncert, valamint összművészeti előadások is.  A határainkon túli területekre utazó nagyköveteink viszik el 2019-ben mesterkurzussal segítettük a fiatalok tanítását. A mesterkurzus mellett 2020-ban versenyen is bemutathatják tudásukat és a bachi muzsikához való kapcsolódásukat a muzsikus ifjak.

A fesztivál művészei

Fesztiváligazgató
Kovács Zalán László  Artisjus-díjas tubaművész                                     

Fesztivál fővédnöke
Dr. Prof. Kásler Miklós  Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere

Fesztivál zenei védnöke
Vásáry Tamás Kossuth- és Prima Primissima díjas zongoraművész, karmester, a Nemzet Művésze

 

Bach Mindenkinek Fesztivál fesztiváldíj kuratórium elnöke
Medvezcky Ádám  Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjas karmester

Bach Mindenkinek Fesztivál fesztiváldíj kuratórium tagjai
Kamp Salamon Kossuth-díjas karnagy, a Magyar Bach társaság elnöke
Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző
Márta István Erkel-díjas zeneszerző,  Magyar Fesztiválszövetség elnöke

Kiemelkedő zenekarok
Debreceni Kodály Filharmónia
Magyar Állami Operaház Zenekara

Nemzeti Filharmonikusok

Kiemelkedő fellépők közül válogatás
Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy
Demeniv Mihály a Virtuózok különdíjas harmonikaművésze, a Zeneakadémia oktatója
Faragó Laura Kossuth-díjas énekművész
Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész
Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész
Krizsán Edith olimpiai bronzérmes sakk nagymester
Lakatos György Liszt-díjas fagottművész
Németh Pál Liszt-díjas fuvolaművész
Oberfrank Péter Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész
Virágh András Gábor Liszt-díjas orgonaművész

A fesztivál arca
Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője

A fesztivál műsorvezetője
Koltay Anna, a M2 Petőfi TV műsorvezetője