Fesztiválról

2019. március 18-24. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivál. Koncertek aluljárókban, tereken, templomokban, hangversenytermekben. Öt nap, amikor Budapesten és sok más városban, mindenhol Bach szól!

A fesztivál védnöke:
VÁSÁRY TAMÁS

Nemzet Művésze, Kosstuh-díjas, Prima Primissima díjas
zongoraművész, karmester
“A legnagyobb zenei alkotók számára Bach a mesterek mestere, minden megnyilvánulás ami vele kapcsolatos, ünnepnek számít. Az a fesztivál, amely már eddig is tízezrekhez tudta elvinni Bach szellemét és zenéjét, nem is szorul több méltatásra.”
Vásáry Tamás

Medveczky Ádám
Kossuth- és Prima Primissima-díjas karmester

“Beethoven mondta: Bach mindannyiunk ősatyja. Ezzel mélységesen egyetértek, sőt hozzáteszem, a mai zenei kultúránk alapja Bach munkássága. Ezért örvendetes, hogy a világ legnagyobb zeneszerzőjét „mindenkihez” eljuttatja ez a csodálatos fesztivál.”

Madarász Iván
Kossuth-díjas zeneszerző, az ARTISJUS elnöke

“A világunkat elöntő fesztiváldömping közepette alig tudok még egy ennyire fontos és vitathatatlan értéket felmutató rendezvény-sorozatot, mint a Bach Mindenkinek Fesztivál. Tudatosítsuk magunkban: nem mi ápoljuk a kultúrát, Bach zenéjét, inkább az őriz minket és az vigyáz reánk.”

Bach in the Subways – a kezdetek
A Bach in the Subways, magyar nevén a Bach Mindenkinek nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010‑ben azzal a céllal, hogy növelje a klasszikus zene iránti általános érdeklődést. Minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja környékén világszerte kiváló muzsikusok ünneplik a mestert ingyenes koncerteket adva nyilvános helyeken. Bach zenéjét ajándékként adják át a közönségnek, ezáltal remélhetőleg megkönnyítik a belépést a klasszikus zene birodalmába.

Oláh Vilmos
Liszt-díjas hegedűművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestere

“Bach a mi Bibliánk! Muzsikusként naponta “olvasom” e lelki megújulást elősegítő és fejlesztő csodát. Ahogyan a Szentírás olvasása közben, Bach zenéjében is újabb misztériumokat fedezek fel, és merítek a kiapadhatatlan szellemi forrásból. A Bach Mindenkinek Fesztivál művészeinek egyetemes célja, hogy ez az üzenet minél többekhez eljusson.”

A program Magyarországon
Az Amerikától Ázsiáig számos országban évenként megrendezésre kerülő koncertekhez 2015-ben Magyarország is csatlakozott. Azóta minden évben megrendezésre kerül a program hazánkban. Először 5 helyszínen kerültek megrendezésre a koncertek, majd egyre több művész, zeneoktatási intézmény és zenekar csatlakozott a programokhoz. 2017-ben a rendezvény fesztivállá nőtte ki magát.

Fülei Balázs
Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára
“A Bach Mindenkinek Fesztivál alkalmával olyan volt a Vásárcsarnokban játszani, mintha egy templomban lettem volna.”

A fesztivál célja
A Bach Mindenkinek Fesztivál célkitűzése, hogy a klasszikus zene valóban mindenkihez eljusson. Ezért inspirálják a szervezők a fellépő művészeket az általános koncertszokásoktól eltérő, meglepő helyszíneken és különleges elemekkel kiegészülve megszólaló koncertek tartására is. A fesztivál sokszínű koncertkínálata, egyedi programjai, ismeretterjesztő előadásai a koncertekhez szocializálódott közönség számára is új arculatban tudja bemutatni a barokk korszakot és a klasszikus kultúrát. A műsorkínálat több eleme lehetővé teszi a közönség csatlakozását a fellépő művészekhez. A korosztályos tematikával rendelkező műsorok a zenehallgató közönség utánpótlását nevelik gyermek, ifjúsági és családi programokkal.

Múlt és jövő
„Soha nem játszottam ennyi ember között szabadtéri koncerten, mint a Bach Mindenkinek Fesztiválon” mondja Bábel Klára, a Rádiózenekar Artisjus-díjas szólóhárfása. „Ilyenkor megáll az élet, csak a zene létezik, amely úgy árad ránk, mintha Bach maga nyúlna le, hogy közöttünk újra valami örökérvényűt alkosson” ezek pedig már Rohmann Ditta Junior Prima díjas csellóművész szavai. A Bach Mindenkinek Fesztivál szervezői és fellépői meggyőződése, hogy a munkájuk értéket teremt, hiszen nemesebb ügyet nehezen lehet képviselni, mint Bach zenéjét. A program néhány év alatt Budapest belvárosának félnapos eseményéből országos fesztivállá nőtte ki magát. 2018-ban a fesztiválon háromszáz program került megrendezésre 33 városban több mint 2000 fellépő közreműködésével, 2019-ben pedig több mint 700 koncerten csendülnek fel Bach dallamai szerte a Kárpát-medencében. A program küldetése, hogy valóban mindenki átélhesse, mit jelent a zenei érték és ezért mennyien hajlandóak áldozatkész munkát vállalni. Mindezzel elérve, hogy a barokk géniusz évről évre újabb arcát ismerhessék meg a klasszikus zene kedvelői és mindazok, akikre vár még a csodának megismerése.

Kovács Zalán László
fesztiváligazgató