Fesztiváldíj

17887201_1474618722589096_1131737854_o
A Fesztiváldíj állóplakettje Szurdi Éva keramikus művész kézi készítésű alkotása.

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2017-ben díjat alapított a programért tevékenykedők számára.
A díj három kategóriában kerül átadásra:

– Művészi munkásságért
– Szervezési tevékenységért
– Támogatói segítségért

A díjat a Bach Mindenkinek Fesztiválért kiemelkedő aktivitással tevékenykedő művészek, a program előmeneteléért áldozatosan munkálkodó – de már nem aktív – szervezők, valamint a program megszervezését folyamatosan segítő támogató magánszemélyek és szervezetek kaphatják meg.

Fesztiváldíj 2018-as kuratóriuma:
Kamp Salamon – Kossuth-díjas karmester, a Magyar Bach Társaság elnöke
Kovács Zalán László – tubaművész, a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója
Márta István – Erkel-díjas zeneszerző, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke
Medveczky Ádám – Kossuth-díjas karmester
Vásáry Tamás – Kossuth-díjas zongoraművész, a Bach Mindenkinek Fesztivál védnöke

2017-es díjazottak:

Művészi munkásságért

Bábel Klára hárfaművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóhárfása minden évben több helyszínen is részt vesz a programban szólistaként és kamarazenészként egyaránt. Az egyik legnehezebben pakolható és szállítható hangszert Bach zenéjének előadásáért évről évre hozza a fesztiválra, a márciusi időjárásban sokszor a hidegnek, szélnek, esőnek kitéve ezt a különleges teremtményt, a hangszerek királynőjét.

Kamp Salamon Kossuth-díjas karmester, a Zeneakadémia egyetemi tanára szerint Bach zenéje egészen különleges jelentőségű. Meggyőződéssel vallja, hogy a zeneszerzők fejedelme hangjegyeit nem pusztán önakaratból vetette papírra, hanem Isten fogta és vezette a kezét közben. A Bach Mindenkinek leglátványosabb programját, a Szent István téren megvalósuló közös koráléneklést két alkalommal vezette, továbbá 2016‑ban a Lutheránia Ének- és Zenekar karnagyaként a teljes János passió előadásával járult hozzá a programhoz.

Lakatos György Liszt-díjas fagottművész, a Zeneakadémia tanszékvezető docense már számos helyszínén koncertezett a Bach Mindenkinek programjain. Növendékei számára is kiemeli a program kulturális fontosságát és a klasszikus zenére felhívó szerepét, így a szóló fellépésein túl 2015‑ben a hallgatóiból alakult Corridor Fagott Quartett is erősítette az eseményt, 2016‑ban pedig a Zeneakadémia fúvós tanszakának további hallgatóit is bevonta a programokba.

Madarász Iván, Kossuth-díjas zeneszerző, az Artisjus elnökeként számos kortárszenei programban vesz részt, de Bach muzsikájához is örömmel nyúl vissza. Ezt hallhattuk az imént, a Bach emlékére és tiszteletére komponált, a barokk mester hangzásvilágát tükröző kamarazenei darabjából is. A Bach Mindenkinek Fesztivál szervezésének kezdetekor a szervezők biztosan tudhatják, amelyik helyszínen zongora lesz, ott Madarász biztosan játszani fog. Számos esetben a médiának beszélt Bach jelentőségéről és a fesztivál céljairól.

Rohmann Ditta csellóművész, számára Bach zenéje az alfa és az omega, maga a zenei biblia. A kezdetek óta részt vesz a Bach Mindenkinek programon, a maga módján más alkalmakkor is bármilyen helyszínen vagy alkalommal megörvendezteti, vagy meglepi hallgatóságát Bach zenéjével. A Lipcsei Bach-verseny díjnyerteseként hivatalosan is a zeneszerző szószólója, amit a cselló szvitek sikeres lemezfelvételei is tükröznek. Bach zenéjét megszólaltatta már táncos produkció részeként a Zeneakadémián is, a 2016-os Bach Mindenkinek Fesztiválon pedig tangó kísérettel adtak elő invenciókat Ittzés Gergellyel.

Budapesti Énekes Iskola kórusa évről évre részt vesz az eseményen. Két kiváló vezetőjük, Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy és Mezei János karnagy irányításával a gyermekeket az értékek felismerésére, tiszteletére és megbecsülésére nevelik. A Bach Mindenkinek Fesztiválhoz is ezzel az elképzeléssel csatlakoztak az első évtől kezdve, azóta is ezzel a szemlélettel szervezik meg minden évben, akár több helyszínen is a kórus fellépéseit.

Szervezési tevékenységért

Farkas Zoltán zenetörténész, a Bach Mindenkinek program szervezésében kezdetektől fogva aktívan részt vesz. Kovács Zalán László fesztiváligazgatóval karöltve törték át az első falakat a programok kialakításához, közösen nyerték meg a zenészeket és a támogatókat a klasszikus zene nemes ügyéért, mindenkinek egyesével elmagyarázva, mit is jelent pontosan és milyen erő rejlik abban a névben, hogy Bach in the Subways. Farkas Zoltán nevéhez fűződik továbbá a közmédiával való szoros kapcsolatépítés, a Vásárcsarnok, mint koncerthelyszín bevonása a programba, a Reformáció 500 Emlékbizottsággal való együttműködés kialakítása, a közös koráléneklés elkezdése.

Támogatói segítségért

Budapest Főváros Önkormányzata a program kezdete óta kiemelt figyelmet szentel a Bach program iránt. Különösen is kiemelendő Tarlós István főpolgármester úrnak és Szalay-Bobrovinczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszonynak a rendezvényt felkaroló szerepe. A szervezők évről évre megbecsülik ezt a támogatását, egyre nagyobb, látványosabb program létrehozásán törekszenek, amely új arculati elemmel és vonzó programkínálattal egészíti ki Budapest sokszínűségét. Mindannyiunk reménysége, hogy ez a közös munka további számos alkalommal folytatódhat a jövőben.